Ο τόπος μας τα Ελληνικά Ευβοίας

Το χωριό Ελληνικά είναι χτισμένο σε αμφιθεατρική θέση, στην βορειοανατολική πλευρά της Εύβοιας, με εξαιρετική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο ι  Ιστορικοί αναφέρουν  ότι το όνομα προέρχεται  από την εποχή της Ναυμαχίας του Αρτεμισίου (480 π.Χ.) όταν αγκυροβολούσαν στον όρμο του σημερινού Αγίου Νικολάου , τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ καράβια.

Οι πρόγονοι που έζησαν σε αυτόν τον τόπο  ήταν αυτόχθονες, εντόπιοι, καταγόμενοι από τους Πελασγούς  «Οι δε Πελασγοί, των περί την Ελλάδα Δυναστευσάντων, αρχαιότατοι λέγονται» (Στράβων- Γεωγραφικά)

Στον λόφο απέναντι και δεξιά από το Μαϊστράλι, στην κορυφή έχουν βρεθεί κατά περιόδους διάσπαρτα κεραμικά της αρχαϊκής εποχής και εικάζεται ότι υπήρχε εκεί κτισμένος ναός του θεού Ποσειδώνα.

Στον κάμπο προς την παραλία του Μαύρικα και στην θέση  Καστραδάκι από αρχαιολογικές έρευνες έχουν βρεθεί τμήματα οχύρωσης  Κυκλώπειων τειχών.

Οι ερευνητές  ταυτίζουν τα διάφορα ευρήματα με την ύπαρξη εδώ της αρχαίας πόλης Νύσσας. Η πόλη Νύσσα σύμφωνα με τις αναφορές της μυθολογίας, φαίνεται ότι ήταν αφιερωμένη στον θεό Διόνυσο, υπήρχαν δε εκτάσεις με αμπελώνες, οι οποίοι άνθιζαν σε μία ημέρα. Εξ άλλου  ο  Όμηρος  αναφέρει την πρωτεύουσα της επαρχίας ως η πολυστάφυλλη  Ιστιαία. Κατά τον Αριστοφάνη (Λυσιστράτη στιχ.1571)  στην περιοχή υπήρχε  μικρός ναός της θεάς Αρτέμιδος της Προσηώας  (που βλέπει προς την αυγή-προς την ανατολή δηλαδή).